Xequet escolar de cara a la galeria... o suport real a l'equitat en educació?


Curiós el darrer Butlletí... Fem 30 anys de democràcia local i no en diu ni un borrall, i aprofita que una gran exposició com Sedentaris es fa a la Sala Ibèria (és a dir, aprovechando que el Pisuerga pasa per Valladolid) per recordar què Iniciativa-EUiA va votar contra la compra de la Sala. Cal lligar una cosa amb l'altra? I si ho lligues, cal amagar les raons per les quals vam dir que estàvem a favor de la compra, però no de les condicions en què es va comprar? Ho comenta molt bé en Manel Martínez en aquest article.


Destaca també el Butlletí que també hem dit que no als xequets escolars de 20 i 25 euros que es lliurarà a totes les famílies. I també n'amaga les raons: ni tan sols afegir al text remarcat en vermell una línia que digués "... i va plantejar una proposta pròpia d'ajut més equitatiu a les famílies"


Perquè es tracta justament d'això: mantenir la partida pressupostària i aplicar-la amb criteris d'equitat. D'equitat, és clar, entesa des d'una perspectiva de política pública amb ún objectiu d'igualtat d'oportunitats davant l'educació. No entesa des d'un punt de vista, impropi d'un govern amb sensibilitat social, de "tants caps tants barrets", i fem arribar una mica de pressupost municipal a totes les famílies, siguin quines siguin les seves característiques i necessitats. 20 o 25€ que mai vénen malament però que no són vitals per a moltes famílies, 20 o 25€ per a altres famílies que no els treu, ni de lluny, de les dificultats vitals en què breguen dia a dia.


Ho explica molt bé en Jaume Solé en aquest article del seu bloc. També en parlem, més breument, en el nostre resum mensual del ple municipal:


Per tercer any consecutiu, l’equip de govern, amb el suport d’ERC i PP, han pres l’acord de lliurar a les famílies amb infants a preescolar i primària un ajut de 20 i 25 euros, respectivament, per a la compra de llibres de text. La partida té un import total d’uns 80.000 euros.

La nostra negativa la va explicar molt clarament el regidor Jaume Solé. Compartim l’import total i la finalitat d’ajudar a les famílies en l’adquisició dels llibres. Però no creiem que això es pugui fer repartint indiscriminadament 25 euros, sinó amb autèntics criteris d’ajut real a les famílies i els centres.

En aquest sentit, aquests 80.000€ s’haurien d’aplicar a la reutilització de llibres en col·laboració amb les AMPA d’escoles i d’instituts i a ajuts suficients a les famílies en situació de precarietat per tal de fer possible un accés equitatiu a l’educació.


Aquest és, justament, el criteri que mantindrem a partir del 2011 si tenim prou confiança de la ciutadania per governar la ciutat. Perquè, en definitiva, a les properes eleccions municipals també es confrontaran dues maneres diferents d'entendre les polítiques socials i l'equitat:

- la del PSC i CiU i qui opti per donar-hi suport: la de repartidora, "tants caps, tants barrets",

- la d'ICV-EUiA i la gent que ens vulgui donar suport: la de la sensibilitat social i la discriminació positiva, "més a qui més necessita".

Comentaris

Jaume Solé ha dit…
Jordi,

Ho expliques molt bé. I només són dos exemples de com la informació surt manipulada des de l’Ajuntament o com des del PSC es vol donar un missatge equivocat a la ciutat, per exemple en
l’afirmació que Iniciativa no vol el metro per a Sant Feliu. Són mitges veritats o “mentides a seques”!.

Que quedi clar, iniciativa està a favor de la gratuïtat dels llibres de text i de la Sala Iberia per a la ciutat. No de cara a la galeria si no convençuts. Una més, de la Sala Iberia només hem sentit que és per a les entitats i bla, bla, bla, però alhora de la veritat, l’AMPA Salvador Espriu i la cola Flamenca van haver de buscar-se la vida, la sala que tenien reservada estava ocupada en una exposició de l’Ajuntament. I les colles sense sala.

Jaume Solé