02/02/09: entrevista a Llobregat Media.

Jordi San José, regidor d'ICV de Sant Feliu, ha concedit una entrevista a Llobregat Media per parlar sobre l'actualitat del seu municipi.

Jordi San José, regidor d'ICV de Sant Feliu de Llobregat, ha valorat de manera molt negativa el mandat de l'actual govern del municipi -una coalició sociovergent amb Juan Antonio Vázquez al capdavant-, i ha tractat diversos temes candents que afecten la ciutat, entre ells l'entramat de la compra de la sala Ibèria per part del Consistori.

San José, però, ha volgut deixar clar que des d'ICV no estan en contra de totes les propostes del govern sinó que tot allò que és positiu per a la ciutat ho defensen, però estan en desacord amb tot allò que afecta la ciutat negativament.

Podeu veure el vídeo a Llobregat Media TV.

Sant Feliu sempre ha estat un feu d’Iniciativa per Catalunya. Què va passar, sota el teu punt de vista, el 2007?

Vam tenir un bon resultat a les eleccions, tot i que nosaltres anàvem a guanyar. El que passa és que no vam aconseguir superar la tendència del 2003, l’any de “les eleccions del canvi”. Aleshores, el PSC va pactar amb CiU i ERC i va aconseguir que els que havíem guanyat les eleccions no governéssim. Jo crec que es van beneficiar de les ganes de canvi que tenia la gent, però ara després de 6 anys l’equip de govern ha malbaratat aquestes expectatives, amb un conjunt de realitzacions a la ciutat que han dut el desànim, i hi ha una necessitat de fer quelcom perquè Sant Feliu es troba en un moment insostenible.

De tota manera en les darreres eleccions potser tampoc vau saber engrescar a la vostra gent...

Nosaltres contàvem tenir un resultat millor. Després de temes que va dur l’Ajuntament com la requalificació de zones verdes a la zona del Mas Lluhí –que vam poder frenar gràcies a una mobilització popular-, o també l’increment desmesurat d’impostos, o la precipitació amb les obres públiques que després han passat factura –com és el cas de la piscina municipal-, etc. teníem bones expectatives. Però aquesta constatació de que el govern ho està fent sorprenent malament, el 2007 encara no havia calat. Nosaltres tampoc vam estar encertats en el discurs sobre alguns temes, i finalment el PSC i CiU van tornar a pactar, un pacte que no és positiu i Sant Feliu no entén.

Es va tornar a reeditar el tripartit (PSC, CiU i ERC), però fa uns mesos el regidor republicà va trencar el pacte i va sortir del govern. Com valores aquest fet?

Després de les eleccions vam parlar amb el PSC perquè volíem fer un govern d’unitat d’esquerres; però ells ja ens van mostrar la seva intenció de tornar a pactar amb CiU, i també amb ERC. I l’equip de govern basa molt la seva feina amb les afinitats personals, i té una manera de fer que està generant molts conflictes i molt de distanciament entre la societat, amb unes maneres molt aspres i autoritàries. I això va fer que el regidor d’ERC decidís deixar el govern.

Tal com podem llegir en el teu bloc: “el que avui amoïna, preocupa, indigna o revolta a tota la ciutat: el desastre de la recollida d'escombraries, els dubtes no aclarits sobre la compra de l'Ibèria, l'estupefacció que envolta tot el que toca a la nova piscina, les bronques que ha provocat a la comunitat educativa, els retards potser insuperables de les millores a Collserola i les Grases, el seu suport a un metro que no és el que Sant Feliu necessita, sense resultats en habitatge, amb pocs resultats en polítiques socials, amb un IBI que més que triplica l'IPC, un ajuntament cada cop més car i ple d'amics, amb una forma de fer aspra, poc dialogant i a la defensiva...”. Quin panorama...

La ciutat està mal governada. La ciutat funciona gràcies al teixit social que tenim, és a dir, la ciutat funciona “malgrat” l’equip de govern. Amb només 6 anys han cremat moltes expectatives: temes com la piscina o com la recollida d’escombraries, a qualsevol ciutadà de Sant Feliu el sulfura. La ciutat està reclamant un canvi, cal reedreçar el rumb que té Sant Feliu, i ho reclamen la majoria d’entitats i gent de la ciutat.

Per què creus que l’equip de govern “funciona” malament?

Arrossega un seguit de pecats originals. La precipitació a l’hora de fer les coses, per exemple. El cas de la piscina és molt clar, no pot ser que en el poc temps que té se li hagi de canviar tot el sostre. I també passa que el govern de Sant Feliu no recolza el model de ciutat front les institucions, sinó tot el contrari. El que ha de fer l’Ajuntament és anar de bracet de la ciutadana a dir-li a la Generalitat què vol; però el que passa realment és que l’Ajuntament va de bracet amb la Generalitat a dir-li a la ciutadania que vol fer l’administració catalana; i això crea desafecció dels ciutadans cap al consistori. Un cas clar és el poc suport que l’Ajuntament està donant a la comunitat educativa de Sant Feliu, prenen decisions sense tenir en compte la gent.

Un dels temes que provoquen més tensió és la Sala Ibèria. Què és la Sala Ibèria? Per què acuseu a l’equip de govern d’abús d’autoritat?

La Sala Ibèria és l’antic cinema, que està situat en un eix que va des del Palau Falguera fins la biblioteca, que és ple d’equipaments i oportunitats. Aquesta sala és en mans privades i l’Ajuntament el vol recuperar. Fins aquí perfecte. El problema ve pel preu que s’ha de pagar per aquesta sala, i que el procés de compra ho decidís el PSC, CiU i ERC i no ho sotmetessin al Ple municipal. Ens sobta l’elevat preu que té la aquesta operació (2,7 Milions d’euros): si això sortís d’una taxació transparent, feta per una entitat competent, ho hauríem d’assumir sense cap problema; però l’equip de govern es nega sistemàticament a fer aquesta taxació, i no sabem el perquè. No sabem si el que pagarà l’Ajuntament per l’adquisició de la Sala Ibèria és realment el seu preu.

Veient que considereu tantes coses que l’equip de govern fa malament... us heu plantejat una moció de censura?

Ara com ara, no ho tenim previst. Sant Feliu sap que el govern és inestable, principalment perquè la persona que l’ha de liderar (l’alcalde Juan Antonio Vázquez) ha manifestat públicament que vol deixar-ho, i també perquè els temes que toquen se’ls compliquen innecessàriament i creen tensió en la ciutadania. En tot cas, és un tema que han de clarificar i resoldre els partits de l'equip de govern.

Haurem de seguir de prop l’actualitat de la política municipal de Sant Feliu, i a veure què passa en les següents eleccions...

Si, però de totes maneres hi ha temes centrals en que donem suport a l’equip de govern, com és el cas del soterrament de les vies del tren. En els temes centrals d’interès per la ciutadania nosaltres sempre buscarem la unitat.

Comentaris