Un homenatge just, un acte tristament de tràmit.

Abans-d'ahir hi va haver el que havia de ser l'acte més emotiu de la celebració del 75è aniversari de la II República a Sant Feliu: l'homenatge a l'alcalde que va presidir la nostra ciutat entre 1931 i 1936, Josep Gaspà i Santos.

Hi havia entre el públic familiars de l'alcalde republicà, vinguts de Lió, París i altres punts del seu exili francès. La seva néta va rebre de mans de l'alcalde la Medalla de la Ciutat. Amb tots els elements per fer un acte veritablement entranyable, van fer centenars de quilòmetres per assistir a un acte breu i gris, tristament de tràmit. Breus paraules de l'alcalde i del portaveu d'ERC, una intervenció ben estructurada d'en Josep Maria Gelabert (Arxiu Històric) recordant el paper de Josep Gaspà, el lliuramentde la medalla, l'agraïment de la neta i una copa de cava.

Ho vaig comentar a un company d'ERC: quin acte més pobre... Em va dir que el pressupost no arribava a pastetes per acompanyar el cava... No eren les pastetes el que hi va faltar, és clar.

Hi va faltar sensibilitat i ganes. Per fer una bona presentació en powerpoint, amb imatges il·lustratives sobre el seu paper de promoció de l'habitatge popular, de creació del sòl industrial on avui hi ha la Matacàs, de compra del Parc Nadal, de la seva lluita per la creació de noves escoles a Sant Feliu,... Per dir a alguns dels estudiants de l'Escola Municipal de Música que interpretessin Els Segadors o l'Himne de Riego. Per llegir algun poema o text sobre el que van ser els anys i la trajectòria de Josep Gaspà. Per convidar a la Directora General del Memorial Democràtic, veïna de Sant Feliu. Per acompanyar a la família als llocs emblemàtics que va viure el seu avi o besavi, i explicar-los la seva importancia a la vida de Sant Feliu.

I hi va faltar, sobretot, la presència dels ja molt pocs supervivents de l'època que Josep Gaspà va ser alcalde. Hi va faltar el caliu de gent com en Lluís Aznar o l'Ascensi, soldats de la lleva del biberó, defensors de la República, als quals des d'ICV-EUiA hem demanat un homenatge institucional. Hi va faltar caliu, escalfor, l'emoció de les retrobades. A més, hi va haver un trist incompliment d'un compromís de l'equip de govern, de fer coincidir l'homenatge a l'alcalde de la República amb l'homenatge als ciutadans i les ciutadanes que a Sant Feliu la van defensar.

Vázquez va dir que el proper 14 d'abril hi hauria una festa ciutadana per tancar els actes del 75è aniversari de la II República. Esperem que abans, com vam demanar des d'ICV-EUiA, adreci una carta a totes les persones que viuen a Sant Feliu i van néixer abans de 1922, comuniquin voluntàriament que van lluitar per la legalitat republicana i vulguin formar part d'aquesta recuperació de la nostra història.

Hauria estat just que aquestes vells veïns nostres haguessin pogut agrair a aquests homes i dones que van venir de diversos racons de França tot el que el seu avi i besavi va fer per la ciutat de què, a causa d'un traidor que encara està enterrat en patrimoni públic, va haver de marxar el gener de 1939. Que el seu exemple guiï la nostra tasca!

Comentaris